Katsaus menneen toimintakauden menestykseen ja tulevan kauden tavoitteisiin

Sri Lankan lionsystävien vuositapaaminen pidettiin menneenä lauantaina Grand Marinassa Helsingin Katajanokalla. Sri Lankan lionsystävien uudeksi puheenjohtajaksi tuli valituksi PID Markus Flaaming ja sihteeriksi Veikko Teerioja.

Menneen kauden suuri urakka oli suomalaisten rakentaman silmäsairaalan alemman kerroksen valmistuminen. Vaikeaa oli, mutta valmista tuli. Alempana on PID Erkki Laineen tarkempi selostus sairaalan tilanteesta.

Keväällä Sri Lankaan lähetetty noin 20 000 silmälasin erä on edelleen jumissa Colombon tullissa, vaikka kaikki vaaditut asiakirjat on toimitettu jo kauan sitten. Osa papereista piti kirjoittaa virheiden vuoksi jopa viiteen kertaan uusiksi – ja kaikki nämä virheet oli tehty Sri Lankan päässä. Emme kuitenkaan ole menettäneet toivoamme saada lähetys perille. Paikallinen ministeriö lupaa siihen apua. Vielä tämän erän jälkeenkin meillä on Ulvilassa vielä valmiiksi kerättyinä toinen noin 20 000 silmälasiparin erä joka myös pitäisi saada toimitettua. Viesti klubeille onkin siis yhä: Älkää kerätkö lisää käytettyjä silmälaseja. Niiden perille saaminen on paitsi hyvin työllistävää ja vaikeaa niin myös kallista. Taitaa olla niin että aika on ajanut ohi näistä silmälasiaktiviteeteista.

Tulevalla kaudella aloitetaan uudelleen silmäleikkauskummitoiminta. Maksamalla 50 euron kertasumman lahjoittaja kustantaa yhden varattoman srilankalaisen silmäleikkauksen ja saa halutessaan tietoonsa auttamansa henkilön nimen ja kuvan. Näin koitamme tehdä avustustyöstä entistä konkreettisempaa. Vuositapaamisessa linjattiin myös, että lähitulevaisuudessakin aktiviteettien Sri Lankassa tulisi liittyä näönsuojeluhaasteisiin. Esimerkiksi kannettavat silmänpohjaskannerit olisivat erittäin kannattava avustusinvestointi maan oloissa.

Alla sairaalahankkeen koordinaattori Erkki Laineen raportti vuositapaamiselle.

 

RATNAPURAN SAIRAALAN VUOSIRAPORTTI SL YSTÄVIEN VUOSITAPAAMISELLE 8.9.2018

Jatkorakentamista varten kerättiin Suomessa 130.000€ klubeilta ja Lioneilta. Mukana oli noin 650 klubia. Lisäksi saatiin hissiä varten 30.000€.

Vuosi sitten tähän aikaan piti sairaalan alakerran rakentamisen olla jo valmis. Jostain syystä rakennusliike löi jarruja päälle ja osa eli 10-15% oli vielä rakentamatta. Tilanne oli aivan sama vielä marraskuussakin, kun saimme sairaalaan suomalaisen arvovieraan, Suurlähettiläs  Rauli Suikkasen. Hän toimi kiertävänä suurlähettiläänä Sri Lankan ja kolmen muun pienen Aasian valtion alueella.

Hän järjesti Sri Lankassa marraskuun 2017 alussa Suomi 100 -vastaanoton ja vieraili pari päivää aikaisemmin sairaalassa, suorittaen ns. alakerran virallisen avajaisen yhdessä PIP Amarasuriyan kanssa. Pieni keskeneräisyys ei suinkaan häirinnyt tunnelmaa. Nauhojen leikkaamisen ja tutustumiskierroksen jälkeen oli sairaalan auditoriossa varsinainen juhlatilaisuus. Suurlähettiläs Suikkanen totesi puheessaan, että harvoin on Suomen valtio saanut sijoittamalleen 700.000 €:n pääomalle jotain näin hienoa ja hyödyllistä. Siinä hän oli aivan oikeassa, kun sairaalan vajaa 2.000 m² pinta-ala on maksanut laitteineen vajaa 2 milj. €. Suurimman osan siitä ovat maksaneet suomalaiset Lionit.

Rakentaminen oli pysähdyksissä vielä koko tämän vuoden alkuosan. Vasta lähettämäni kovasanainen viesti arkkitehdeille sai aikaan rakennusliikkeen vaihdon. Uudelle rakennusliikkeelle annettiin 2 kuukautta aikaa ja uhkaus uhkasakosta. Sitten loppu valmistui viime kesäkuun aikana.

Todella iso yllätys, joka tiedettiin jo runsas vuosi sitten oli se, että tämäntyyppiset yksityiset sairaalat joutuivat keväällä 2017 veron alaisiksi. Maksamamme NBT 2% ja sen päälle vielä ALV 15% aiheutti meille kokonaiskustannuksen n. 25.000€.  NBT on Nation Building Tax eli kansallinen rakennusvero. Verot aiheuttivat sen, että rakennusrahat loppuivat kesken. Meiltä jäi rahaa puuttumaan varsinaisista rakennuslaskuista 6.150 €. Lisäksi tulee vielä takuumaksu, joka pidetään meillä  odottamassa kunnes vuositarkastus on suoritettu. Se on 5% eli alkuperäisestä tarjouksesta, noin 6.000 €.

Tilanne on nyt se, että meillä on maksamatta vielä maksuja hieman yli 12.000 €. Olen selvittämässä sairaalan johtajan kanssa tarkemmin vanhan rakentajan toimintaa työmaalla ja tarvittaessa pyrin saamaan mitätöidyksi tuon 6.150 €. Samalla selvitellään myös sitä, voisiko Sri Lankan valtio palauttaa meille maksamamme verot?

Kun tämä rakennustyö oli meneillään, niin sairaalan Trust Board päätti rakentaa vielä maantasokerrokseen miesten sosiaalitilan ja pesulan. Pesulan tehtävää oli aikaisemmin hoitanut yksi pesukone. Olen monta kertaa ihmetellyt, miten sairaala on selviytynyt esim. 130 potilaan leikkauspäivän pyykeistä. He olettivat, että me maksamme myös alakerran rakentamisen, mutta rahojen loppuminen esti sen. Siksi sairaala on itse rahoittanut sen rakentamisen. Tämän rakentamisen hinta oli 6.300 € eikä sitä makseta enää Suomesta, vaan se jää sairaalan maksettavaksi.

Kävin itse sairaalassa 20.5.2018. Silloin kaikki ei ollut valmista mutta nyt pitäisi olla. Myös paljon puhuttu hissi toimii kolmen kerroksen välillä. Hissin hinnasta 30.000€, maksoi Ulla ja Matti Paavola 15.000€ ja ARS maksoi toisen 15.000€. Koneen edustajan asennuskulut noin 3.000€ olivat tiedossa, mutta yllätys oli rakennusliikkeen hissikuilukulut 11.000€.

Mitä tulee sairaalan toimintaan, niin sillä menee potilaslukujen valossa todella hyvin. Potilaskontakteja sairaalassa on yli 100.000. Paikalliset Lions-klubit ovat jo vuoden 2012 alusta lähtien, järjestäneet toiminta-alueillaan ilmaisia seulontaleirejä.  Kun niitä on järjestetty temppeleissä, kouluissa ja vastaavissa paikoissa, niin potilaita on saatu jopa tiettömien taipaleiden takaa. Paljon käytetty mainonta tapa on ollut kovaäänisautot. Näitä leirejä on ollut yli 200 ja niillä on seulottu yli 25.000 potilasta ilmaiseksi. Harmaakaihileikkauksia on tehty yli 13.000 ja niistä 7.000 ilmaiseksi ja 6.000 maksullisia.

Todettakoon vielä että maksullisten potilaiden maksutulo on sairaalalle tärkeä tulolähde. Ilman sitä sairaalan toiminta pysähtyisi melko nopeasti. Sairaalassa on ollut silmälasikauppa alusta lähtien. Kuitenkin elokuussa 2018 aloitettiin oma silmälasien valmistus. Se nopeuttaa toimitusaikoja.

Sairaala on myös toiminut läheisessä yhteistyössä Sri Lankan Terveys- ja Ravintoministeriön paikallisten viranomaisten kanssa. Kuulin sairaalan johtajalta viime toukokuussa, että he ovat saanet listoilla yhteensä 2385 leikkauspyyntöä. Tämä koskee potilaita, joita julkinen terveydenhoito ei ehdi leikkaamaan. Mainituista potilaista oli silloin leikattu 1325. Ministeriön pyynnöstä sairaala on myös järjestänyt seulontaleirejä kaukana olevissa kylissä. Joissakin niistä on löydettyjen harmaakaihien prosentuaalinen määrä ollut jopa 50% seulotuista. Valtio maksaa näiden potiaiden leikkauslinssin ja antaa sairaalaan oman terveydenhoitajan leikkauspäiville.

Takavuosien ns. kummileikkaustoiminta, Suomesta maksettu 50€ per potilas, on ollut lisärakentamisen ja siihen liittyvän varainkeräyksen ajan seis. Se voidaan käynnistää nyt lähiaikoina uudestaan, jos löytyy halukkaita lahjoittajia. Todellinen leikkaussumma pyörii 80€ tienoilla, mutta esitin johtajalle, että se olisi suomalaisilta 50 €, joka on meidän suurin käyttöseteli. Siis tuolla hinnalla saa leikatusta potilaasta hyvän mielen lisäksi nimen sekä haluttaessa valokuvan.

Tulevaisuudesta sen verran, että elokuussa 2018 sairaalan toiminta on laajenemassa. Uusien laitteiden myötä tulee uusia toimintoja eli enemmän palvelua. Tämä tapahtuu LCIF:n apurahalla. Siitä myöhemmin lisää.

Erkki Laine

Ratnapuran silmäsairaalan hankevastaava

Comments are closed